În trecut meseria de croitor era una respectată în orice comunitate. Fie că alegeam să ne reparăm hainele, să le reinventăm sau să ne facem haine de la zero la croitor, acesta era un serviciu deseori considerat de lux, adresat în principal păturilor privilegiate ale societății. Iar atelierele de croitorie ofereau de multe ori loc de socializare, croitorul fiind și un fel de amfitrion al comunității. Repararea și retușul hainelor erau o necesitate în timpurile în care produsele vestimentare erau mai scumpe, din fibre naturale și de calitate înaltă.
În ultimele decenii, odată cu ofertele tot mai multe și reclamele tot mai atractive din magazine, odată cu apariția materialelor sintetice și prețurilor extrem de ieftine, această breaslă a avut de suferit. Din ce în ce mai puțini oameni își doresc să păstreze un articol vestimentar pentru o perioadă lungă de timp, apelează la servicii de croitorie din ce în ce mai puțin, iar școlile profesionale de profil sunt pe cale de dispariție. Retușul și reparația sunt în pericol de a deveni abilități pierdute.
Noi, la HUMANA, considerăm că reutilizarea hainelor și prelungirea vieții lor prin retuș și reparații, poate avea un impact pozitiv nu numai asupra mediului, dar creează și noi locuri de muncă și contribuie la creștere economică locală. De aceea, prin proiectul REPAIR ne propunem să sprijinim breasla croitorilor și să redăm valoarea reală muncii manuale.
La ce să te aștepți atunci când apelezi la un atelier de retuș și reparații haine?
- ca piesa vestimentară să ți se potrivească perfect
- articolele create și recreate să fie în totalitate pe gustul tău
- piesele deja iubite să primească o nouă viață
- prețul reparației să fie mai scump decât articolul deja achiziționat din magazinele second-hand (munca manuală este valoroasă)
- să reduci amprenta lor de carbon, de apă și volumul de deșeuri cu până la 30%, atunci când prelungești durata de viață a unui articol cu 9 luni
Este timpul să ne gândim la moduri de economisire care sunt în același timp prietenoase cu natura; e important deopotrivă să economisim bani, dar și impact negativ asupra mediului. Pentru ca și copiii noștri să aibă o planetă sănătoasă în care să își trăiască viața frumos.